Van 1985 tot nu zijn er heel wat veranderingen in het ontwerp van de vignetten aangebracht. Niet alleen in de kleurstelling, maar ook op gebied van beveiliging zijn er aanpassingen gedaan. Met name om hergebruik en vervalsen van het vignet tegen te gaan. In dit onderdeel van de site ga ik daar dieper op in.
Het eerste Zwitsers Autobahnvignet.
Eerste aanpassingen in 1995 gevolgd door verdere veranderingen in 1996 en 1999.
1995 – Door slechte lijmlaag dit jaar een vignet met een extra jasje.
Het vignet heeft dit jaar een slechte lijmlaag en raakt los. De Oberzolldirektion in Bern heeft naar oplossingen gezocht, en uiteindelijk een cover laten maken die over het oorspronkelijke vignet moest worden geplakt. Het ontwerp bestond uit een transparante laag, met middenin een afzonderlijk kader, het jaartal 95 gedrukt, in dezelfde kleur als het oorspronkelijk vignet. De afmeting van de cover was groter dan het oorspronkelijke vignet. Het kader middenin viel precies over het vignet heen, en alles daarbuiten werd op het voertuig bevestigd.
1996 – Verandering in de kleurstelling van het jaartal;
Tot 1996 waren de kleuren van het jaartal aan de voor- en achterzijde van het vignet identiek. In 1996 is daar verandering in gekomen. Vanaf dat jaar tot op heden is het jaartal aan de achterzijde altijd wit gekleurd. Per jaar verschilt de kleur van de voorzijde. Met deze kleuraanpassing van het jaartal moest bij een controle meteen duidelijk worden of het vignet op de juiste manier op de ruit was aangebracht. Wit, van buitenaf zichtbaar achter de ruit, betekent per definitie dat het vignet niet op de voorgeschreven manier op de ruit is aangebracht.
1999 – Toevoeging van een watermerk;
In 1999 is er, om vervalsing tegen te gaan een watermerk aan het vignet toegevoegd. Het watermerk is het jaartal van het vignet, en zichtbaar aan de achterzijde. Het ontwerp bestaat uit een motief van jaartallen verspreid over het vignet met als bijzonderheid dat één jaartal is omgekeerd. Dat jaartal bevind zich in 1999 aan de rechterkant van het vignet op de zesde positie.
De aanpassingen van 2000 tot 2005
2000 – Jaartal voluit
In 2000 zien we, in tegenstelling tot de eerdere jaren, dat het jaartal volledig op het vignet zichtbaar is. Geen -00- maar 2000, dat was tot 2000 -99- ipv 1999. Door deze aanpassing loopt het watermerk tot bovenaan het jaartal, en niet tot onder aan toe. Ook hier is een omgekeerd jaartal in het watermerk zichtbaar. Om het jaartal op de achterzijde goed zichtbaar te houden is er gekozen voor een licht grijze tint ipv wit.
2001 – Een ander X-raster patroon.
Er zijn wijzigingen in het rasterpatroon van het vignet. Het X-raster had aan de zijden van de X een hoekig patroon. In 2001 is dat hoekige patroon vervangen door rondingen. Sinds 1985 loopt er een X-vormig raster door het vignet. Dit raster moet er voor zorgen dat bij verwijdering het vignet in stukken van de ruit komt. Dit voorkomt hergebruik.
2002 – X-raster patroon weer veranderd, en andere achtergrond.
Het patroon op de achtergrond van het vignet is gewijzigd. Tot 2002 was dit een uitwaaiering beginnend gelijkend op ovaaltjes die overgaan in eivormige rondjes, diagonaal golvend door het vignet, van onderaf naar boven toe. Deze ovaaltjes werden in de uitwaaiering steeds groter en transformeerde in rondjes. Vanaf 2002 is er een volledig ander patroon zichtbaar. De ovaaltjes zijn vervangen door eivormige rondjes die in de uitwaaiering steeds groter worden en veranderen in ovaaltjes. De ovaaltjes zijn met elkaar verbonden door ruitjes.
2003 – Aanpassing in het watermerk.
Van 1999 tot 2003 was er in het watermerk één jaartal omgekeerd zichtbaar. In 2003 zijn dat er twee. Één links boven en één rechts onder.
2004 – Kleuraanpassing.
Tot 2004 had het vignet een matte kleur. In 2004 is dit metallic geworden.
De aanpassingen van 2005 tot 2009
2005 – Het “Jubileum-vignet” en de verf brokkelt af.
Dit jaar is een Jubileum jaar voor het Zwitsers autobahnvignet; het 20-jarig bestaan vignet. Een jaar dat de Oberzolldirektion, en dan met name de heer B. Rohner, met de uitgifte van een speciaal vignet, op bijzondere wijze heeft willen vieren. Het jubileum-vignet heeft aan de voorzijde een nieuw ontwerp. Het achtergrondpatroon is vervangen door zwart omlijnde kruizen en de omgekeerde jaartallen in het watermerk hebben een andere positie gekregen.
Een tekortkoming van het vignet is dat na een jaar al de kleur afbrokkelt. Toen dit aan het licht kwam, zijn er tests uitgevoerd om deze verf ook in de jaren daarna bewust te kunnen aanbrengen. Dit zou hergebruik aanzienlijk hebben kunnen bemoeilijken of zelf onmogelijk maken. Dit nooit doorgevoerd, en in 2006 is weer de gewone verf gebruikt.
Aan de totstandkoming van dit Jubileum-vignet is een artikel gewijd dat in het menu “Afbeeldingen” is terug te vinden.
2006 – Andere achtergrond en beveiliging.
Nadat in het Jubileum-vignet de eerdere achtergrond van ovaaltjes en rondjes had moeten plaatsmaken voor de kruizen, is er in 2006 gekozen voor een volledig nieuw ontwerp van de achtergrond aan de voorzijde. Dit ontwerp uit zich niet langer in subtiele rondjes, maar nu in duidelijke volgegoten zwarte rondjes die van binnen naar buiten toe van klein naar groter gaan. Deze volgegoten rondjes moeten de eigenschap hebben om bij verwijdering van het vignet los te raken, en op die plek transparantie achter te laten. Zo moet hergebruik moeilijker worden.
2007 – Kleurstelling achtergrond, watermerk en serienummer.
In 2006 is de achtergrond gewijzigd naar volgegoten zwarte rondjes. Vanaf 2007 hebben de rondjes een afgeleide kleur van de kleur van het vignet gekregen. In 2007 was dat een blauwtint, nog niet helemaal goed afgeleid van de kleur van het vignet. Het serienummer van het vignet, tot 2007 dun zwart gedrukt, is nu vet gedrukt. Het watermerk, meerdere jaartallen aan de achterzijde, is nu samengesteld uit een enkel jaartal en de combinatie van twee dezelfde jaartallen aan elkaar. De combinatie komt zes keer voor en het enkele jaartal 8 keer. Daar waar tot 2007 een enkel omgekeerd jaartal voorkwam, is in 2007 in de combinatie, ook een jaartal zichtbaar waarvan de cijfers geïnverteerd zijn. Dus, een enkel jaartal 07, in de combinatie 0707 en omgekeerd 7007. Waarvan de eerste 7 is gespiegeld.
2008 – Kleur en achtergrond serienummer.
In 2007 hebben de rondjes op de voorzijde een afgeleide kleur van het vignet gekregen. Althans dat was de bedoeling, maar in 2007 nog niet goed zichtbaar. In 2008 is dat duidelijker geworden. De kleur is nu volledig afgeleid van de kleur van het vignet. De achtergrond van het serienummer was tot 2008 wit. In 2008 is de achtergrond transparant geworden. Nu is op de ruit ook het serienummer, weliswaar in spiegelbeeld, zichtbaar.
De aanpassingen van 2009 tot nu.
2009 – Rasterpatroon, van X naar Rond.
In 2009 is het X-rasterpatroon verdwenen. Daar is, ook weer om hergebruik tegen te gaan, een ander raster voor in de plaats gekomen. Het nu ronde raster bestaat uit 3 cirkels en een rondje in het midden. De cirkels zijn slechts op enkele plekken met elkaar, en aan het vignet verbonden, zodat bij verwijdering van de ruit, het vignet makkelijker in delen uit elkaar valt. Het X-raster had onderling een steviger verbinding, en viel moeilijke uit elkaar.
2013 – Watermerk van groot naar klein.
Het watermerk is kleiner gedrukt dan voorgaande jaren.
2014 – Kleur, van metallic naar mat, en de rondjes.
In 2004 is de metallic kleur ingevoerd. In 2014 is de metallic kleur weer vervangen door mat. De rondjes, die in 2007 een afgeleide kleur van de kleur van het vignet kregen, zijn nu lichtgrijs. Er is geen koppeling meer naar de kleur van het vignet.
2015 – Kleur, van mat naar metallic, watermerk weer groot, en de rondjes.
Met een zijsprong in 2014, waar de metallic kleur mat werd, en de rondjes een andere kleur kregen, is alles nu weer bij het oude zoals in 2009. Metallic voor het vignet weer terug en de kleur van de rondjes weer afgeleid van de kleur van het vignet. Ook het watermerk is weer groot afgedrukt.
2017 – Ander watermerk, geïnverteerde cijfers.
Vanaf 1999 wordt er een watermerk gebruikt waarbij de cijfers van het jaartal worden omgedraaid. Dit komt voor in verschillende vormen. De cijfers werden omgedraaid in de linker bovenhoek op de 2e positie en rechtsonder op de één na laatste positie. Dit jaar echter vindt de omwisseling plaats in de linker bovenhoek en rechter bovenhoek. Beide op de 2e rij.
2018 – Weer van metallic naar mat en de OZD maakt een foutje in de communicatie, cijfers weer kleiner in het watermerk, rondjes hebben niet meer een afgeleide kleur van het vignet en de “acht” heeft een andere vorm gekregen.
De OZD maakt en foutje en publiceert dat het vignet dit jaar oranje metallic is. Dat is duidelijk niet het geval, wel oranje maar niet metallic. De kleurstelling dit jaar is gelijk aan 2014. De cijfers die worden gebruikt in het watermerk zijn dit jaar kleiner dan voorgaande jaren, het lijkt nu weer heel erg op 2013. De “acht” heeft minder ruimte in de middenopeningen van de acht, zowel onder als boven.
2022 – Er is sprake van een ander productieproces. Het vignet wordt niet meer gedrukt maar nu geprint. Wat verder opvalt is dat het vignet aan de binnenzijde nu een glossy uitstraling heeft.
Ook het watermerk heeft een ander ritme gekregen. Vanaf ongeveer de helft horizontaal naar beneden wordt het jaar 3 keer onder elkaar aangeduid. Voorheen was het ritme: jaartal, daaronder 2 keer jaartal en daaronder 1 keer jaartal.
Het schutblad ziet er ook anders uit. Voorheen was er een rand om het vignet heen, deze rand is nu verdwenen waardoor de hoekrondingen van het vignet direct zichtbaar zijn.
De rondjes aan de plakzijde zijn dit jaar donkerder van kleur.
Naast het definitieve vignet heeft ook de Specimen een andere look gekregen. De wijzigingen in het definitieve vignet zijn vanzelfsprekend ook hier zichtbaar; het definitieve vignet is hierop gebaseerd. De aanduiding Specimen zit nu op een andere plaats op het vignet. Waar het woord Specimen vanaf het eerste begin diagonaal gedrukt was op het vignet, is er nu gekozen voor een plek verticaal aan de linkerkant van het vignet.